Het 'Kelderbarretje' en de MEDIA

 
 
Gezocht: media berichten
Mocht u in de (lokale-, landelijk of wat voor) media ook een bericht tegen komen over of betrekking hebbende met het "Kelderbarretje" of de oude Johan van den Kornputkazerne: stuur dan een e-mail met daarin de link naar het (digitale) bericht. Alvast bedankt.
 

Home

 
Duiken in de historie van de kazerne

20 juli 2018

 


[
klik voor groot ]

 

Top

 
Echo van roemrucht verleden op Kornputterrein in Steenwijk

19 juli 2018

 


Majoor buiten dienst Sierd Tilma leidt bezoekers rond in het beroemde kelderbarretje
van de Kornputkazerne, zijn oude basis. © Wilbert Bijzitter

 
Steenwijk is al twintig jaar geen 'garnizoensstad' meer, maar gevoelsmatig wél. De herinnering aan het tijdperk dat honderden hier gelegerde militairen het stadshart - en uitgaansleven - kleurden, echoot lang na.

Precies tachtig jaar na de eerste steenlegging was het wel weer eens tijd voor een 'trip down memory lane'. Kolfje naar de hand van Sierd Tilma, de majoor buiten dienst die graag rondleidt op z'n oude basis. Hij draaide 41 jaar mee bij Defensie, waarvan tien als sergeant-majoor bij het 45 Pantserinfanteriebataljon, hier in Steenwijk.

Hem hoef je niks te vertellen over de roemruchte geschiedenis van de kazerne die rap na de ingebruikname, in 1940, bezet werd. De periode dat de Kriegsmarine, Waffen SS, SD en Grüne Polizei er gelegerd zaten, ging als inktzwarte bladzijde de boeken in. Tijdens razzia's opgepakte vrouwen uit Steenwijk moesten gewonden in het Duitse militaire hospitaal verzorgen. 'Helferinnen' werden ze genoemd. Tilma vertelt het tussen de fietsen in de stalling op de begane grond, het oude cellenblok. Duitsers hielden hier verzetsmensen vast die gemarteld en soms ook, zonder proces, gefusilleerd werden. Zoals de zes in '44, in Kallenkote. Het mag een wonder heten dat het beroemde kelderbarretje, met die olijke muurschilderingen van de Kriegsmarine uit 1942, zo goed geconserveerd bleef.

In Steenwijks kleinste museum is behalve Duits tekentalent ook een permanente expositie te zien over de geschiedenis van de Kornputkazerne. En dan is er nog de schuilbunker, de enige die over is van oorspronkelijk twintig. ,,Het gangenstelsel is vanwege de veiligheid geblokkeerd, maar als de gemeente de bunker zou renoveren kunnen we 'm openstellen voor publiek", oppert Tilma. Dan heeft Giso Bot, oud-militair en woonachtig op dit terrein, 'nog wel wat leuke spulletjes' om te exposeren.

Borgesius
Het was wijlen burgemeester Goeman Borgesius die in juli 1938 de eerste steen van het poortgebouw legde. Tachtig jaar na dato dwalen huidig burgemeester van Steenwijkerland Rob Bats en wethouder Trijn Jongman hier op werkbezoek rond. En ze zijn niet alleen. Kinderen hijsen zich 's middags verguld in uniformpjes voor het schildwachthuisje, (groot)vaders verhalen van vroeger. In het najaar van 1998 nam het volk massaal en vol weemoed afscheid van het schoolbataljon Noord, dat als laatste eenheid in de militaire geschiedenis van Steenwijk het kazerneterrein en de legergebouwen aan de Meppelerweg bevolkte. De kazerne transformeerde tot azc (1998-2004), het terrein erachter tot woonwijk Van den Kornputkwartier. Tot groot geluk van velen bleven het markante poortgebouw en de oude appelplaats bewaard. Militairen verdwenen, het decor is intact.
 

Bron: De Stentor

 

Foto's gemaakt door kpl1 b.d. Giso Bot, die Sierd Tilma deze dag erg geholpen heeft.

 

[ klik voor groot ]

[ klik voor groot ]
 

[ klik voor groot ]

[ klik voor groot ]
 

Top

 
Eerste steenlegging Johan van den Kornputkazerne tachtig jaar geleden

06 juli 2018

 


Sierd Tilma voor de poort van de voormalige Johan van den Kornputkazerne. © Sieb van der Laan

 
Steenwijk - Wijlen burgemeester Arius Hendrik Goeman Borgesius legde op 14 juli 1938 de eerste steen van de voormalige Johan van den Kornputkazerne. ‘Dat is tachtig jaar geleden en aanleiding voor een soort van open huis’, zegt Sierd Tilma. Deze ‘open kazerne’ is op woensdagmiddag 18 juli van 13.30 tot 16.30 uur.

De kazerne werd in 1998 gesloten. De poort, het hoofdgebouw en twee legeringsgebouwen bleven overeind. Omnia Wonen bouwde woningen in de legeringsgebouwen. In het hoofdgebouw is sinds mei 2011 RIBW gevestigd. Dat is de Regionale Instelling Begeleid Wonen Werken en Welzijn.

Geschiedenis
Het kazernegebouw stond na de bouw bijna een jaar leeg en werd op 22 januari 1940 voor het eerst in gebruik genomen door een detachement van zo’n vijfhonderd militairen. De aanwezigheid van de Duitse bezetter, van 1941 tot en met 1945 was er een opleidingseenheid van de Kriegsmarine gelegerd, vormt de zwarte bladzijde in de geschiedenis. Ook de Waffen SS, SD en Grüne Polizei vonden er onderdak. In gebouw Bravo was een Feldlazarett, een militair hospitaal. Vrouwen die tijdens razzia’s werden opgepakt moesten hier gewonden verzorgen. Ter hoogte van de huidige fietsenstalling zat een cellencomplex, waar verzetsmensen gevangen zaten.

Kelderbarretje
Majoor buiten dienst Sierd Tilma is beheerder en conservator van het befaamde kelderbaretje. Dat bleef ook, in samenspraak met Omnia Wonen, in tact. ‘En daar mogen we blij mee zijn want in dit keldertje ligt toch een behoorlijk stuk geschiedenis van Steenwijk.’ In het kelderbarretje zijn wandschilderingen te zien uit 1942 van de Kriegsmarine en tal van zaken die herinneren aan de Duitse bezetter en het kazerne verleden. ‘Ook oud-militairen die hier vroeger waren gelegerd brengen nog wel eens een bezoekje aan deze historische plaats. In april heb ik nog een groep van dertig veteranen rondgeleid en in september geef ik een rondleiding aan een lichting uit 1986.’

Schildwachthuisje
Tilma verwacht op 18 juli ook zeker oud-militairen. ‘Want deze open kazerne is kenbaar gemaakt in het veteranenblad van defensie.’ Vijf jaar geleden was de viering van vijfenzeventig jaar kazerne. ‘Dat was in augustus, een stralende dag en het was een groot succes. Eerder dat jaar op 14 juli hadden we ook een soort van open huis. Dat viel helaas in het water. Het weer was erg slecht en daardoor kwam er weinig publiek.’ Naast bezoek aan het befaamde kelderbarretje kunnen kinderen zich tijdens het open huis op 18 juli laten fotograferen in het bekende schildwachthuisje. ‘Ik zorg voor uniformpjes en helmen.’ Verder zijn er enkele oude legervoertuigen te zien. ‘Die zijn van Rob Baaiman van Combat Havelte.’ RIBW zorgt voor koffie, thee en ranja. ‘Dat gebeurt boven de poort bij de inloop.’

Bodemvondsten
Bezoekers kunnen op 18 juli ook de tijdelijke expositie militaire bodemvondsten bezichtigen. Die zijn aangetroffen bij archeologisch onderzoek in het Kornputkwartier. Het grootste deel van de vondsten bestaat uit kogelhulzen. ‘Twee van de hulzen zijn losse flodders van Hollandse makelij, die zijn gemaakt van plastic of plastic en metaal. Een derde losse flodder is van Duitse makelij en gemaakt van koper. Een groot deel van de hulzen is van Britse of geallieerde origine met kaliber.303. Waar dit waarneembaar is, kan worden gesteld dat de hulzen zijn afgevuurd door zowel een Brengun mitrailleur dan wel een Lee Enfield geweer. De hulzen dateren van tussen 1942 en 1945.’

Eetgerei
Tussen de andere hulzen ook één van Hollandse komaf. ‘Een koperen huls van kaliber 6,5x 54R Mannlicher, die afgevuurd is door een M95 geweer. Het jaar van productie van de patroon is 1925.’ Er zijn ook drie vondsten gedaan die als eetgerei worden geïnterpreteerd. ‘De eerste betreft een roestvrij stalen lepel, waar op het handvat een klimmende leeuw staat afgebeeld. Deze is van Hollandse origine, maar kan niet nauwkeurig gedateerd worden. De tweede vondst is een ijzeren mes met een versierd bakelieten heft. Op beide zijden van het heft is de afbeelding van een klimmende leeuw te zien. Ook dit mes is van Hollandse origine. Het kan tussen 1930 en 1950 worden gedateerd. Als derde is de helft van een aluminium bord met een diameter van ongeveer 23 cm gevonden. Op het bord zijn geen merktekens aanwezig, maar kunnen wel duidelijk snijsporen herkend worden. Het bord zal ongetwijfeld bij een militaire uitrusting hebben gehoord. Het is vermoedelijk van Hollandse origine en is geproduceerd zo tussen 1930 en 1950.’

Verlichting
Er zijn ook drie zogenaamde kledingitems gevonden. ‘Het gaat om een ijzeren gesp en ijzeren schoenbeslag.’ Verder twee zaken die met verlichting te maken hebben. ‘Een voertuiglamp, een staafvormige zogenaamde ‘blacklight’ oorlogsverlichting. Mogelijk heeft deze lamp gediend als dashboardverlichting in een Jeep. De verlichting is van geallieerde origine en dateert tussen 1942 en 1945. Ook is er een ijzeren lampenkap van een voertuig gevonden. Het is niet bekend op welk voertuig de lamp heeft gezeten. Wel is bekend dat het van Duitse origine is en dateert uit de Tweede Wereldoorlog.’

 

Belangstellenden kunnen ook op andere momenten op afspraak in het kelderbarretje terecht. Mail naar:
 

 

Bron: Steenwijker Courant

 

Top

 
Kogelhulzen, eetgerei, lampen en een gesp

22 november 2017

 
OPMERKELIJK In het Kornputkwartier zijn 37 bodumschatten aangetroffen, veelal met een link naar de Tweede Wereldoorlog. De vondsten zijn vanaf deze week te zien in het kelderbarretje.
 


René Binnenmars en Sierd Tilma tonen enkele bodemschatten. © Sieb van der Laan

 
"Kogelhulzen, eetgerei, lampen en een gesp."
Archeologische oorlogsbuit naar kelderbarretje
 
STEENWIJK - Sierd Tilma toont trots een tafeltje met daarop 37 bodemschatten. ’Buit, aangetroffen bij het archeologische onderzoek in het Kornputkwartier’, klinkt het vrolijk.

’Veel gevonden zaken in de grond van het voormalige kazerneterrein hebben een link met de Tweede Wereldoorlog. Er zat geen munitie tussen die nog onklaar gemaakt moest worden’, zegt contactambtenaar René Binnenmars van het Kornputkwartier.

Geen stellingen en loopgraven
Alles zit in plastic zakjes met daarop een informatiesticker over de inhoud. Tilma laat een half aluminiumbord zien en Binnenmars heeft een lampje in handen. Een zogenaamde staafvormige ‘blacklight’ oorlogsverlichting. Sinds maandag zijn de vondsten ondergebracht in het kelderbarretje van de voormalige Johan van den Kornputkazerne. Belangstellenden mogen daar op afspraak de nieuwe aanwinsten bezichtigen. ‘Bij het onderzoek is waargenomen dat de bodem binnen het plangebied geheel verstoord is geraakt tot maximaal 0,6 tot 1,8 meter. Deze verstoring is hoogstwaarschijnlijk het gevolg van recente bodemingrepen, zoals de bouw en/of sloop van voormalige bebouwing, dan wel het afgraven van de bodem in het kader van onderzoek naar loopgraven. Stellingen en loopgraven zijn niet aangetroffen.’ Vooraf hadden de onderzoekers geen hoge verwachtingen. ‘Op een kazerneterrein werd nooit echt geoefend, al weet ik niet hoe dat in de oorlogsjaren is gegaan. Wat ik wel weet is dat hier een lazaret, oftewel veldhospitaal, zat van het Rode Kruis. Dus was het om die reden volgens internationale afspraken beschermd gebied. Al is wel bekend dat vliegtuigen van de geallieerden het terrein hebben beschoten’, zegt Tilma.

Vondsten
Het grootste deel van de vondsten bestaat uit kogelhulzen. ‘Twee van de hulzen zijn losse flodders van Hollandse makelij, die zijn gemaakt van plastic of plastic en metaal. Een derde losse flodder is van Duitse makelij en gemaakt van koper. Een groot deel van de hulzen is van Britse of geallieerde origine met kaliber.303. Waar dit waarneembaar is, kan worden gesteld dat de hulzen zijn afgevuurd door zowel een Brengun mitrailleur dan wel een Lee Enfield geweer. De hulzen dateren van tussen 1942 en 1945.’ Tussen de andere hulzen ook één van Hollandse komaf. ‘Een koperen huls van kaliber 6,5x 54R Mannlicher, die afgevuurd is door een M95 geweer. Het jaar van productie van de patroon is 1925.’

Er zijn ook drie vondsten gedaan die als eetgerei worden geïnterpreteerd. ‘De eerste betreft een roestvrij stalen lepel, waar op het handvat een klimmende leeuw staat afgebeeld. Deze is van Hollandse origine, maar kan niet nauwkeurig gedateerd worden. De tweede vondst is een ijzeren mes met een versierd bakelieten heft. Op beide zijden van het heft is de afbeelding van een klimmende leeuw te zien. Ook dit mes is van Hollandse origine. Het kan tussen 1930 en 1950 worden gedateerd. Als derde is de helft van een aluminium bord met een diameter van ongeveer 23 cm gevonden. Op het bord zijn geen merktekens aanwezig, maar kunnen wel duidelijk snijsporen herkend worden.

Militaire uitrusting
Het bord zal ongetwijfeld bij een militaire uitrusting hebben gehoord. Het is vermoedelijk van Hollandse origine en is geproduceerd zo tussen 1930 en 1950.’ Er zijn ook drie kledingitems gevonden. ‘Het gaat om een ijzeren gesp en ijzeren schoenbeslag.’ Verder twee zaken die met verlichting te maken hebben. ‘Een voertuiglamp, een staafvormige zogenaamde ‘blacklight’ oorlogsverlichting. Mogelijk heeft deze lamp gediend als dashboardverlichting in een Jeep. De verlichting is van geallieerde origine en dateert tussen 1942 en 1945. Ook is er een ijzeren lampenkap van een voertuig gevonden. Het is niet bekend op welk voertuig de lamp heeft gezeten. Wel is bekend dat het van Duitse origine is en dateert uit de Tweede Wereldoorlog.’ Belangstellenden kunnen op afspraak, kelderbarretje@hotmail.com, op maandagmiddag in het kelderbarretje terecht. Bij de jaarlijkse kranslegging op 4 mei kan bij voldoende belangstelling ook een kijkje worden genomen. Ook is het keldertje open tijdens de voorjaarmarkt in 2018 van RIBW.
 

Bron: Steenwijker Courant

 

Top

 
Expositie in Kazerne

16 september 2014

 
STEENWIJK: In het alom bekende ‘kelderbarretje’ in de voormalige Van den Kornputkazerne aan de Parade 8 opent Edwin Schepers zaterdag 20 september de interessante expositie over bodemvondsten. Deze bodemvondsten heeft hij allemaal zelf gedaan op en rond het terrein van de Kazerne. Het omvat onder andere een fraaie verzameling militaire emblemen, uniform knopen van diverse nationaliteiten, rijwiel belastingplaatsjes uit de oorlogsjaren, gebruiksvoorwerpen, resten van lege munitie en muntgeld. Ook allerlei vondsten van de periode na de oorlog van het Nederlandse leger tot de jaren ‘60 zullen te zien zijn.
In de hedendaagse Kazerne is de organisatie RIBW Groep Overijssel gevestigd. Zij bieden begeleiding bij wonen, werken & welzijn aan mensen met psychische-en psycho-sociale problemen. Op zaterdag 20 september is er open huis van 12.00 tot 16.00 uur, met elk uur een rondleiding door het gebouw onder leiding van Sierd Tilma. Ook is het Autisme Informatie Centrum aanwezig met een informatiestand.
 

Bron: Steenwijkerland Expres

 

Zie ook deze POSTER

 

Top

 
Een kijkje achter de muren van het voormalige kazerneterrein

12 maart 2014

 

 
Steenwijk - "Tijdens de open dag van het RIBW, dat mensen begeleidt met een psychische beperking, verzorg ik komende zaterdag vier rondleidingen in het kelderbarretje en over het voormalige kazerneterrein hier aan de Parade. Op zo'n dag vertel ik alles bij elkaar aan ongeveer honderd bezoekers van alles over de geschiedenis van de Johan van den Kornputkazerne", vertelt Sierd Tilma.

Zie het volledige kranten bericht.

 

Top

 
Centrale keuken kazerne gaat tegen de vlakte

25 oktober 2013

 


 
Steenwijk - Een grote grijper van Hellinga maakte woensdag een einde aan een stukje kazernenostalgie. De eetzaal van de manschappen van de voormalige Johan van den Kornputkazerne was de eerste prooi die door de grijper werd gesloopt.

Zie het volledige kranten bericht.

 

Top

 
Vlag voor Van den Kornputkazerne Steenwijk tijdens Zomermarkt RIBW

17 augustus 2013

 

 
Steenwijk - Vandaag werd er in het Kornputkwartier in Steenwijk de zomermarkt van de RIBW Groep Overijssel afdeling Steenwijk georganiseerd.

Op de goed bezochte markt ....

<meer + foto's>

 

Top

 
Kornputkazerne viert zijn 75e verjaardag

16 juli 2013

 


Sierd Tilma. - Foto: Sieb van der Laan

 
Steenwijk - Officieel bestond de Johan van den Kornputkazerne afgelopen zondag (red. 14 juli 2013) precies 75 jaar. 'De viering hiervan houden we op zaterdag 17 augustus', vertelt Sierd Tilma. Hij is conservator van het befaamde 'kelderbarretje' van de Johan van den Kornputkazerne.
'We vieren de 75e verjaardag volgende maand met een open huis van het RIBW, dat nu op de locatie van de voormalige kazerne zit, en het 'kelderbarretje'. Aan een programma wordt nog gewerkt.'
RIBW staat voor Regionale Instelling Begeleid Wonen. In het 'kelderbarretje' zijn onder meer wandschilderingen van de Duitse Kriegsmarine te zien. Tilma: 'Ik heb bureau Communicatie van de 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte gebeld met het voorstel of zij mede een invulling kunnen geven aan de vijfenzeventigste verjaardag van de Johan van den Kornputkazerne. Naar mijn inziens zijn de betrokken partijen bij de viering: Omnia Wonen, RIBW-Overijssel, Gemeente Steenwijkerland en 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte.'
Sierd Tilma was van september 1982 tot september 1992 als militair werkzaam op de Johan van den Kornputkazerne. 'Na mijn overplaatsing heb ik contact gehouden met de kazerne. In 1998 heb ik als projectfunctionaris het afscheid van de kazerne mogen regisseren, met een feestavond, defilé en een open huis, waarna de kazerne een asielzoekerscentrum is geworden. Bij het verdwijnen van het asielzoekerscentrum heb ik op 14 mei 2004 samen met enkele commissieleden een laatste reünie mogen organiseren, voor al het personeel dat werkzaam is geweest op de Kornputkazerne.'
 

Bron: www.steenwijkercourant.nl

 

Top

 
Open dag RIBW Steenwijk "het druppelt binnen"

18 maart 2013

 

 
Steenwijk - Afgelopen zaterdag 16 maart tijdens de open dag voor Zorg en Welzijn, opende ook het RIBW in Steenwijk haar deuren.....

<meer+foto's>
 

Top

 
Zeer geslaagde kerstmarkt

12 december 2012

 

 
De kerstmarkt trok honderden bezoekers. Gea Dijkman merkt hierover op: “Waarschijnlijk komt dat ook doordat het nu droog is. Er zijn in ieder geval al meer bezoekers dan vorig jaar".

<meer + foto's>

 

Top

 
Het kleinste 'museum' in WaterReijk

10 oktober 2012

 
Bezichtig de wandschilderingen uit de Tweede Wereldoorlog...........

<meer>

 

Top

 
Zomermarkt in Kornputkwartier

08 september 2012

Veel bezoekers op de Zomermarkt in de Johan van den Kornputkazerne.

 
Zo'n 300 mensen bezochten de Zomermarkt op de binnenplaats van de Johan van den Kornputkazerne. De markt werd georganiseerd door RIBW groep Overijssel afdeling Steenwijk.........

<meer + foto's>

 

Top

 
Memoires van een marinier

19 maart 2012

Auteur: door Jolanda de Kruyf

 
Aan gasten geen gebrek op de open dag Zorg en Welzijn van RIBW, in de oude Kornputkazerne van Steenwijk.
Maar de kers op de taart? Dat was toch wel een spannende tour door de kleinste krochten van het voormalige militaire bolwerk: het 'kelderbarretje' van de Deutsche Kriegsmarine. Aan de zoldering staat de tekst 'sei wilkomme in der Baude' te lezen.

Het is een klein wondertje dat toen, in 1945, niemand resoluut de kwast heeft gehaald over deze Duitse erfenis. Reden dat het illustere 'kelderbarretje' nu, 67 jaar na dato, weer staat volgepakt. Nu met kijkers. Stuk voor stuk nieuwsgierig naar een paar kleurrijke wandschetsen van blozende dienstplichtigen en


Gepensioneerd militair Sierd Tilma leidt op verzoek geïnteresseerden rond in het kelderbarretje in de Van De Kornputkazerne in Steenwijk.
foto Sieb van der Laan

onschuldige pikanterietjes. Werk van een niet onverdienstelijk schilderend marinier die hier bivakkeerde. Hij tekende een soldaat met blonde schone op schoot: 'oh wie rauh' ('ach hoe stroef') staat er in sierlijke letters. En: 'Der moralische Wert des mannes liegt in seiner Haltung'. Ofwel: 'De morele waarde van een man ligt in zijn levenshouding'.

De naam van 't ondergrondse verraadt een piepkleine gelagkamer waar de manschappen ooit het glas hieven. Maar of in 't kelderbarretje drank geschonken werd vertelt het verhaal niet. Voor de rest weet onze kordate gids alles.

Bijna zestiger Sierd Tilma was tien jaar in de Johan van den Kornputkazerne gelegerd, ging vorig jaar met prepensioen en stortte zich op dit project. 'Want je blijft altijd militair hè, met hart en ziel.' De bijzondere rondleiding is 'm op het lijf geschreven.

Tilma - 'vijfentwintig functies in twaalf verschillende kazernes' - daalt gedisciplineerd met zijn publiek af naar de kelder van het complex, die al die decennia onaangetast bleef. 'Trink nicht mehr als du unbedingt ertragen kannst' waarschuwt een leus aan de wand. Opgetekend door een van de knapen die hier werd opgeleid voor de Duitse zeemacht. Spreuken en schilderingen zijn nog authentiek, het frisse tapijtje is belangeloos nieuw gelegd door een lokale vloerenvakman, de rest is door Tilma ingericht. Foto's, knipsels, ansichten met soldatenhumor, nieuwsberichten, uniformen, eetgerei. Alles eigen materiaal. 'Ik kan niks weggooien.' Het was een beetje 'zijn' kazerne, bekent Sierd Tilma. Hij werd in '82 in Steenwijk gestationeerd en bleef de stad trouw met z'n gezin. De definitieve sluiting, met een drukbezocht 'open huis' in 1998, greep hem aan. Daarna deed Van den Kornput (die verreweg de meeste jaren huisvesting bood aan het Regiment Oranje Gelderland) nog jaren dienst als Asielzoekerscentrum. Vorig voorjaar opende RIBW IJssel Vecht er - pas na een ingrijpende verbouwing - een van haar zorglocaties. De voormalige manschappenkantine is nu de huiskamer voor licht gehandicapte jongeren die hier begeleid wonen. Zoveel mogelijk is in oude luister gerestaureerd of nieuw bijgebouwd, passend bij het totaalbeeld. Een aantal gebouwen bleef bewaard: Charly en Bravo. De appelplaats waar 's morgens om acht uur de vlag werd gehesen ('onze prikklok') is er nog, net als het keukengebouw en de binnenplaats waar de dokter, de tandarts, de dominee en aalmoezenier woonden.

Ook de karakteristieke hoofdpoort is een blijvende herinnering. Niet alleen voor oud-militairen. Veel Steenwijkers bewaren nog altijd een speciaal plekje in hun hart voor de kazerne.
 

Bron: www.destentor.nl

 

Top

 
Kelderbarretje als oorlogsmuseum

09 maart 2012

 
Steenwijk – Als geen ander kent Steenwijker Sierd Tilma de geschiedenis van de Johan van den Kornputkazerne. In de jaren tachtig was hij er sergeant-majoor bij het 45e Pantserinfanteriebataljon. Toen hij overgeplaatst werd, bleef hij contact houden met de kazerne. Nu is hij er conservator van een kleine permanente tentoonstelling, met als meeste bijzondere stuk de muurschilderingen van de Duitse bezetter in het ‘kelderbarretje’.

Wat de meeste militairen - eerst de dienstplichtigen, later de BBT’ers en weer later de beroeps - niet wisten, wist Sierd Tilma wel: dat er muurschilderingen van de Duitse bezetter waren in een keldertje van de kazerne. Daar kwamen destijds maar weinig mensen. In de kleine ruimte beneden de korporaalskantine stonden slechts schoonmaakspullen. Wie geïnteresseerd is in de rondleiding, kan gerust met Tilma bellen: 06-44834646. Op 17 maart is er een open dag op de voormalige kazerne, waar nu het RIBW en De Ambelt gevestigd zijn en Omnia appartementen verhuurt. Tilma staat ook die dag klaar voor zijn rondleiding.

 

Bron: www.steenwijkercourant.nl

 

Top