Home

 

De geschiedenis van de Johan van den Kornputkazerne tentoongesteld

Sierd Tilma leidt de liefhebbers rond

 


Foto: Freddy Schinkel

In zijn 41 jarige militaire loopbaan was Sierd Tilma van 1982 t/m 1992 als Sergeant-majoor bij 45 Pantserinfanteriebataljon werkzaam, in de Johan van den Kornputkazerne te Steenwijk. De kazerne heeft inmiddels een andere functie gekregen, maar Sierd is er nog steeds kind aan huis. Ondergedoken in zijn kelder…

In de winter van januari 1940 nam het eerste Nederlandse bataljon zijn intrek in de toen splinternieuwe Kornputkazerne. Van 1941 tot 1945 was er een opleidingseenheid van de Duitse Kriegsmarine gelegerd. Om de verveling tegen te gaan, besloten Duitse militairen muurschilderingen aan te brengen in de kelderruimte van de kazerne. Enkele jaren geleden is het kazerneterrein ontmanteld en het gebouw huisvest nieuwe bewoners. Maar de muurschilderingen zijn bewaard gebleven.

Ontdek je plekje
Mensen rondleiden zit Sierd Tilma in het bloed. Begin jaren ’90 noemde het tv-programma ‘Ontdek je plekje’ de kazerne in haar programma. Niet veel later stopte een bus vol geďnteresseerden onaangekondigd voor de kazernepoort. Sierd aarzelde niet, maar leidde de groep rond en nam hen mee op een tocht door de geschiedenis van de kazerne.
 


Foto: Freddy Schinkel

 

 


Foto: Freddy Schinkel

Wonen in de kazerne
In 2009 kocht Omnia Wonen de Johan van den Kornputkazerne. Veel authentieke onderdelen zijn bewaard gebleven. Zo biedt het oude poortgebouw nu onderdak aan autistische jongeren in de voormalige Officiersmess. Andere ruimten, zoals de vroegere Manschappenkantine, wordt nu gebruikt als ontmoetingsplek voor dagbesteding, een kop koffie of warme maaltijd. In de twee legeringsgebouwen B en C zijn 44 luxe appartementen gerealiseerd. En “het Kelderbarretje”, met de unieke muurschilderingen, biedt nu ruimte voor een permanente tentoonstelling.

60 jaar in beeld gebracht
De tentoonstelling vertelt het verhaal van de kazerne. Vrijwel alle attributen, krantenartikelen, foto’s en kaarten zijn gesteld door Sierd Tilma. “Ik ben een verzamelaar”, bekent Sierd. “Dit lag allemaal op mijn zolder”. En hij wijst naar de tentoonstelling. “Ik vind het fantastisch dat iedereen het nu kan bekijken en het wordt bewaard voor het nageslacht.”

Terug in de tijd
De expositie is geopend sinds de officiële opening van de verbouwde Kornputkazerne op 15 december 2011. De documentatie is bevestigd op panelen. Daarnaast heeft een flink aantal attributen uit Sierd’s privécollectie

een plek gekregen. Zo is er een origineel kostuum te bewonderen en maar liefst vier overjassen. “Deze is van mijn vader geweest” zegt Sierd, terwijl hij een goed geconserveerde jas van de kapstok tilt. Middenin de ruimte staat een bureau uit 1956. De papieren die daarop verspreid liggen, doen geloven dat we zestig jaar teruggaan in de tijd.

Vrijwilliger pur sang
Sierd Tilma is met hart en ziel betrokken bij de Johan van den Kornputkazerne. Maar dat is niet het enige vrijwilligerswerk wat hij doet. Hij traint bijvoorbeeld ook mensen met een verstandelijke beperking bij het zwemmen en biedt zijn hulp aan ouderen bij het invullen van belastingformulieren. Maar wat als de tentoonstelling steeds meer bezoekers krijgt?

Rondleiding
“Dat zou ik erg leuk vinden!” reageert Sierd. “Ik probeer de tentoonstelling bij de liefhebbers onder de aandacht te brengen. Zowel de Steenwijker Courant als de website www.45painfbat.nl gaat er aandacht aan besteden. En nu dit interview. Sierd Tilma leidt iedere bezoeker persoonlijk rond. Wilt u meer weten of een afspraak maken, neemt u dan gerust contact met hem op. Het telefoonnummer is 06 – 44 83 46 46.

Of stuur hem een e-mail via onderstaand adres:

 

 

Bron: OmniaWonen-Voel je thuis

 

Top